Publicatie: bndestem.nl | 27-01-2021

Ze is al meer dan veertig jaar operatieassistente in eerst Lievensberg en tegenwoordig Bravis ziekenhuis. ‘Het mooiste beroep dat er is.’ Toch gooit Lian Holkenborg uit Halsteren het roer om. Ze stapt in de politiek. 

De jarenlange frustratie over hoe politiek Den Haag omspringt met de zorg bereikten bij Holkenborg tijdens de coronapandemie het kookpunt. Collega’s opperden de oprichting van een actiecomité. ,,Maar ik ben niet zo van de petjes en het Malieveld. Als we écht iets willen veranderen, dan kan dat alleen van binnenuit. Dan moeten we een politieke partij oprichten.”

Ze kreeg er de handen voor op elkaar en zo kan het dat Zorgend Nederland in maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen met Lian Holkenborg als lijsttrekker. ,,Ik zet in op vier zetels.”

Hoe zorgde de coronacrisis voor het laatste zetje dat nodig was een politieke partij op te richten?

,,Afgelopen jaar waren er nieuwe cao-onderhandelingen voor de zorg. Ik was daarbij betrokken en helemaal niet zo tevreden met de uitkomst. Maar ons is duidelijk gezegd: meer geld is er niet. Nou dan houdt het op toch? Maar toen brak de pandemie uit en bleek er ineens heel veel geld beschikbaar bij de overheid. Dat was voor mij de druppel. Er wordt veel te veel besloten zonder te luisteren naar de mensen op de werkvloer. De zorg is bij de politiek altijd het sluitstuk. Mooie woorden in de verkiezingsprogramma’s maar in de jaren die volgen gebeurt er vrijwel niets. Ik voel oprecht dat het anders moet. Dat gaan we met Zorgend Nederland doen.”

Wat moet er anders?

,,Mensen op de werkvloer moeten meer gewaardeerd worden. Verpleegkundigen, onderwijzers, wijkagenten, ze zijn allemaal intrinsiek gemotiveerd om het goede te doen. Zij weten wat nodig is op hun vakgebied. Nu wordt alles met talloze bureaucratische regeltjes nodeloos ingewikkeld gemaakt. Mensen kunnen hun beroep niet meer uitoefenen zoals ze dat het liefst willen. Ze worden beperkt in hun creativiteit.
Vakmensen moeten meer zeggenschap krijgen in de politiek en in organisaties. We moeten het niet overlaten aan politici, ambtenaren en managers. Het zou fantastisch zijn als we het voor elkaar krijgen dat er weer geluisterd wordt naar de werkvloer.”

U klinkt als een door de wol geverfde politicus

,,Dat ben ik juist niet. Ik heb geen enkele politieke ervaring. Heb thuis wel altijd NPO Politiek aanstaan op de achtergrond. Ik vond het vreselijk spannend in het begin. Maar ik heb gelukkig veel goede mensen om mij heen verzameld.

Jos de Blok, bijvoorbeeld. Hij is de oprichter van buurtzorg en heeft de wijkzorg nieuw leven in geblazen. Hij wilde heel graag meedoen. Zijn netwerk is enorm. De Facebookpagina van Zorgend Nederland had in een paar maanden tijd 10.000 volgers. Mensen zien de noodzaak in van een nieuwe beweging.

Joke Storm uit Bergen op Zoom, goed bekend in de politieke wereld, is ambassadeur van Zorgend Nederland. Ze leert me hoe ik, als vrouw, te werk moet gaan in de politieke wereld.”

 Ik vond het vreselijk spannend in het begin, maar ik heb gelukkig veel goede mensen om mij heen verzameld

Wat zijn de speerpunten van de partij?

,,We moeten beter zorgen voor elkaar. Dat moet de grootste maatschappelijke waarde worden. Armoedebestrijding en eenzaamheid onder ouderen tegengaan zijn belangrijke onderwerpen. We willen terug naar kleine basisscholen, waar de leerkracht de thuissituatie van de leerlingen kent. Wijkagenten moeten weer tijd krijgen om problemen in de buurt te signaleren. De zorg moet op de schop. Ook zijn we voor een basisinkomen voor iedereen. Klimaat is belangrijk. We moeten de aarde goed achterlaten voor onze kinderen. De partij is nog groeiende. We werken met vakmensen. Zorg, onderwijs en politie zijn vertegenwoordigd, juristen, economen en ecologen haken ook al aan. De culturele sector is meer dan welkom. Vakmensen zeggenschap geven, daar draait het om.

Na 17 maart bent u Tweede Kamerlid?

,,Daar ga ik wel vanuit. We gaan voor vier zetels. Dat moet haalbaar zijn. De kieslijst moeten we nog aanvullen, maar dat komt goed. Nul zetels zou ik echt onbegrijpelijk vinden. De zorg en politie worden al jaren beknot. Door Zorgend Nederland te steunen kun je je profileren. Grijp die kans om een stem in Den Haag te hebben! Eigenlijk zijn we een apolitieke partij. We zijn niet links, niet rechts, we proberen met gezond verstand keuzes te maken door goed te luisteren naar de vakmensen.”

Vakmensen zeggen­schap geven, daar draait het om

Kunt u uw werk in het ziekenhuis wel missen?

,,Operatieassistente is een mooi beroep. Wezenlijk onderdeel zijn van het genezingsproces, dat is heel waardevol. Als operatieassistent ben je wel twintig minuten met de patiënt alleen. Iemand gerust kunnen stellen, de angst wegnemen. Dat is mooi. Ik zeg altijd: ‘Ik blijf heel de ingreep bij u. Ik ga goed voor u zorgen’. En als een patiënt er behoefte aan heeft, houd ik de hand vast. Ook nu.
Maar ik stap ook graag in iets nieuws. En als het politieke avontuur van korte duur is, kan ik terug naar het ziekenhuis. Ik verwacht niet dat dat nodig is. We gaan ervoor. We gaan knallen richting de verkiezingen.”